BCxPERT vraagbaak voor continuïteit
 
BCxPERT wegwijzer voor continuïteit

Er zit muziek in Business Continuity Management


In deze blog ga ik je vertellen over een belangrijk onderwerp dat we allemaal wel eens hebben horen langskomen: Bedrijfscontinuïteitsmanagement, ook wel bekend als BCM. Nu, het klinkt misschien als een mondvol, maar eigenlijk draait het gewoon om ervoor te zorgen dat ons bedrijf kan blijven draaien, zelfs als er iets onverwachts gebeurt.


20.12.2023

“Business Continuity: Van Papier naar Praktijk – Het Belang van Testen en Oefenen”

Inleiding:

Een goed uitgedacht Business Continuity Plan (BCP) vormt de ruggengraat van een veerkrachtige organisatie. Maar net zoals een instrument pas tot zijn recht komt wanneer het wordt bespeeld, bereikt een BCP zijn ware kracht pas door middel van testen en oefenen. In deze blog duiken we in waarom het testen en oefenen van het BCP essentieel is voor een effectieve respons tijdens crisissituaties.

1. De Kracht van Praktijkervaring:

Een BCP opstellen is als het schrijven van een partituur, maar het echte meesterschap komt pas tot uiting wanneer het orkest begint te spelen. Op dezelfde manier onthult het testen van een BCP de sterke en zwakke punten, en biedt het waardevolle praktijkervaring. Het is de enige manier om te verifiëren of het plan in de praktijk zo soepel verloopt als op papier.

2. Identificeren van Gaten in de Melodie:

Tijdens een oefening kunnen gaten in de melodie van het BCP naar voren komen. Misschien zijn er onduidelijkheden in de communicatiekanalen, of blijken sommige essentiële procedures niet optimaal te werken. Het testen biedt de mogelijkheid om deze gaten te identificeren en ze te dichten voordat ze een impact hebben tijdens een daadwerkelijke crisis.

3. Betrokkenheid en Bewustwording Stimuleren:

Een oefening is niet alleen een technische test; het is ook een kans om betrokkenheid en bewustwording te stimuleren. Door medewerkers actief te betrekken bij de oefeningen, krijgen ze niet alleen inzicht in hun rol, maar groeit ook het bewustzijn over het belang van het BCP. Het wordt een gezamenlijke inspanning om de organisatie veerkrachtig te maken.

4. Stressbestendigheid Op de Proef Stellen:

Net zoals een muzikant zijn vaardigheden moet aanscherpen onder druk, moet een organisatie haar stressbestendigheid op de proef stellen. Een crisissituatie is niet het moment om voor het eerst de procedures uit te voeren. Door realistische scenario’s te simuleren tijdens oefeningen, wordt het personeel beter voorbereid op echte noodsituaties.

5. Continue Verbetering Aanmoedigen:

Het doel van oefenen is niet alleen om te testen, maar ook om te verbeteren. Na elke oefening is het belangrijk om feedback te verzamelen, lessen te trekken en het BCP dienovereenkomstig aan te passen. Dit proces van continue verbetering zorgt ervoor dat het BCP altijd actueel is en blijft aansluiten bij de evoluerende behoeften van de organisatie.

Conclusie: BCP Testen – Van Plan naar Prestatie

Een Business Continuity Plan is niet statisch; het is een levend document dat zijn waarde bewijst wanneer het wordt getest en beoefend. Net zoals een muzikant zijn instrument verfijnt door regelmatig te oefenen, bereidt een organisatie zich voor op crisissituaties door haar BCP te testen en te verbeteren. Alleen door actie te ondernemen en het BCP van plan naar prestatie te brengen, kan een organisatie daadwerkelijk veerkracht tonen te midden van onverwachte uitdagingen.

Joop - 10:40:29 @ Testen Business Continuity Plan | Een opmerking toevoegen

 
 
 
 
Opbellen
E-mail