BCxPERT vraagbaak voor continuïteit
 
BCxPERT wegwijzer voor continuïteit

Er zit muziek in Business Continuity Management


In deze blog ga ik je vertellen over een belangrijk onderwerp dat we allemaal wel eens hebben horen langskomen: Bedrijfscontinuïteitsmanagement, ook wel bekend als BCM. Nu, het klinkt misschien als een mondvol, maar eigenlijk draait het gewoon om ervoor te zorgen dat ons bedrijf kan blijven draaien, zelfs als er iets onverwachts gebeurt.


20.12.2023

“Samen Sterk: Het Creëren van Draagvlak en Betrokkenheid bij Business Continuity Management”

Inleiding:

In de complexe en steeds veranderende wereld van bedrijfsvoering is het verzekeren van continuïteit essentieel. Business Continuity Management (BCM) fungeert als een verzekering voor bedrijven, maar het succes ervan rust grotendeels op het creëren van draagvlak en betrokkenheid binnen de organisatie. In deze blog verkennen we waarom het cruciaal is om een breed draagvlak te creëren en hoe betrokkenheid een sleutelrol speelt bij het waarborgen van een succesvol BCM-framework.

1. Bewustwording als de Eerste Symfonie:

Voordat het orkest begint te spelen, moet het publiek zich bewust zijn van het muziekstuk dat komt. Op dezelfde manier moet bewustwording de eerste symfonie zijn bij het implementeren van BCM. Het is van essentieel belang om het belang van bedrijfscontinuïteit te communiceren naar alle niveaus binnen de organisatie. Creëer bewustwording over mogelijke risico’s en de noodzaak van een BCM-plan, en laat medewerkers begrijpen hoe ze een rol kunnen spelen in het garanderen van de bedrijfscontinuïteit.

2. Leiderschap als Dirigent:

Een dirigent geeft niet alleen de maat aan, maar inspireert ook het orkest. In de context van BCM is leiderschap cruciaal. Leiders moeten het voortouw nemen, het belang van BCM uitdragen en betrokkenheid tonen. Als leiders betrokken zijn, fungeren ze als dirigenten die het orkest van medewerkers leiden naar een gecoördineerde en veerkrachtige uitvoering tijdens onverwachte gebeurtenissen.

3. Samenwerking als Harmonie:

Een orkest bereikt harmonie door samenwerking tussen verschillende instrumenten. Op dezelfde manier moet een organisatie streven naar samenwerking op alle niveaus voor een effectief BCM. Creëer een cultuur waarin teams samenwerken om risico’s te identificeren, de impact te begrijpen en gezamenlijk continuïteitsplannen te ontwikkelen. Betrokkenheid bij het gezamenlijke doel van bedrijfscontinuïteit bevordert een harmonieuze samenwerking.

4. Communicatie als Melodie:

De melodie van een muziekstuk wordt gedragen door effectieve communicatie tussen de verschillende instrumenten. In het kader van BCM is communicatie even belangrijk. Zorg voor duidelijke communicatie over de BCM-doelstellingen, plannen en procedures. Laat medewerkers weten hoe ze informatie kunnen delen tijdens een crisis en benadruk het belang van transparantie.

5. Training als Repetitie:

Een orkest bereikt perfectie door herhaalde training en oefening. In het geval van BCM is regelmatige training van medewerkers essentieel. Door simulaties en oefeningen kunnen medewerkers hun rol begrijpen en verbeteren, waardoor ze klaar zijn voor een gecoördineerde reactie tijdens een crisis.

Conclusie: Samen Sterk met Betrokkenheid bij BCM

Het creëren van draagvlak en betrokkenheid bij Business Continuity Management is als het bouwen van een harmonieus orkest. Het vereist bewustwording, leiderschap, samenwerking, effectieve communicatie en continue training. Door deze elementen in de bedrijfscultuur te integreren, wordt BCM niet alleen een plan op papier maar een levendige en effectieve praktijk die de organisatie veerkrachtig maakt in het aangezicht van onverwachte uitdagingen. Samen staan we sterk in het handhaven van bedrijfscontinuïteit en het waarborgen van een duurzame toekomst.

Joop - 10:42:06 @ BCM Algemeen | Een opmerking toevoegen

 
 
 
 
Opbellen
E-mail